Suurkuoroteos Metsän valvottamat Seitsemisen kansallispuistossa 20.9.2020
Petra Poutasen säveltämä metsäooppera nähtiin kahdessa loppuun myydyssä esityksessä Koveron perinnetilan lammashaassa Seitsemisen kansallispuistossa 20 syyskuuta 2020. Metsäooppera perustuu Samuli Paulaharjun novellikokoelmasta Tunturien yöpuolta poimittuihin tarinoihin Suongil, suuri noita ja Kieruan vanha pappi. Metsäoopperan dramatisoi ja ohjasi kirjailija Juha Hurme.
Kieruan vanha pappi sai Seitsemisessä kantaesityksensä läpisävellettynä versiona. Kumpikin teos nähtiin ensimmäistä kertaa napapiirin eteläpuolella. Suurkuoroteoksen esitti kolme Poutasen johtamaa kuoroa Tampereelta. Esityksistä ensimmäisen Aamulehti striimasi lukijoilleen, tallenne oli saatavilla viikon verran. Hanketta tukivat Suomen Kulttuurirahasto #skr2020 ja Tampereen kaupunki.
Suongil, suuri noita on alun perin kolttasaamelaisten ikivanhaa kertomaperinnettä ja Paulaharjun jäljiltä koskettava tragedia, jossa voimansa ja itseluottamuksensa juonittelun seurauksena menettänyt šamaani tekee kunniaitsemurhan syöksymällä ruuhineen valtavaan putoukseen. Kieruan vanha pappi on Finnmarkin kveenien uudempaa tarustoa 1800-luvulta. Pappi saarnasi parhaiten juovuspäissään juotuaan seurakuntalaisille tarkoitetun ehtoollisviinin. Kuoltuaan kummittelevan papin haudan lepoon saattamiseen tarvitaan koko yhteisön ponnistelu ja arktisen šamanismin taikakeinoilla terästettyjä sakramentteja.
Molemmat tarinat ovat pohjimmiltaan viisaan humoristin kertomia lempeitä jännäreitä, joissa ihminen on yhtä aikaa sekä suuri että pieni. Tarinoista löytyy myös ajankohtaisia teemoja, kuten luonnonjärjestystä uhkaava ahneus ja työuupumus.
Tarinat on nähty aikaisemmin Hurmeen ja erämaateatteri Operaatio Paulaharjun toteutuksina. Suongilin kantaesitys oli Akukammilla, Utsjoki-Kevon luonnonpuiston rajalla 2016 ja Kieruan pappi esitettiin puhenäytelmänä Iisakkijärvellä Itä-Lapissa 2017.
Suurkuoroteos Metsän valvottamat 2020
Sävellys, sovitus & kuoronjohto Petra Poutanen
Dramatisointi & ohjaus Juha Hurme
Solistit Suongilissä Meri Tiitola (Suongil), Jenna Teinilä (Illep), Disa Kamula (metso), Nina Kaitaranta (kertoja)
Solistit Kieruassa Veera Veiskola (vanha pappi), Ilkka Niemi (uusi pappi), Tuuli Nenonen (merensoutaja), Henrika Nieminen (Kalsan trolli)
Kuorot Naiskuoro Tellus, Tampereen Ihankaikkinen Kuninkaallinen Tuomiokuoro, Sekasunnuntai
Tuotanto Anne Koski & työryhmä
Tapahtuman pääjärjestäjänä toimiKulttuuriyhdistys Sisunartut ry yhteisyössä Metsähallituksen, Kulttuuriosuuskunta Uulun, Ahjolan kansalaisopiston kanssa.
Sinnikkäästi koronan oloissa
Metsäoopperan vieminen Koveron perinnetilan lammashakaan oli koronapandemian oloissa voimainponnistus sekä teoksen valmistamisen että tapahtumajärjestämisen näkökulmista. Käytännössä kuorojen harjoitukset katkesivat poikkeusolojen ajaksi keväällä 2020 ja kesälläkin kuorot harjoittelivat ulkona ja koronarajoitusten puitteissa syksyllä sisällä maskit tai visiirit päässä. Teos myös esitettiin mustissa kangasmaskeissa. Viranomaiset edellyttivät järjestäjiltä loppuvaiheessa tartuntatautien torjuntasuunnitelman tekemistä. Järjestyksenvalvonnassa ja liikenteenohjauksessa saatiin apua Itä-Mustajärven Urheilijat ry:ltä ja omilta vapaaehtoisilta.
Metsän valvottamat-ryhmä Facebookissa
Metsän valvottamat mediassa:
Kulttuuritoimituksen Parasta juuri nyt palsta 30.9.2020
Ylä-Satakunta 22.9.2020, Metsäooppera keräsi lammashakaan satoja kuulijoita.
Aamulehti 20.9.2020, Voisiko rauhoittavampaa esiintymispaikkaa enää olla? Lammashaka muuttui suurkuoro-oopperan katsomoksi Ikaalisissa.
Aamulehti 17.9.2020, Katso ainutlaatuinen metsäooppera uudelleen tästä: Seitsemisen lammashaka oli poikkeuksellisessa käytössä, näin se syttyi soimaan.
Susinartut: 1918 naisvankien laulut elävät liikkuva kuoroteos ja konserttikiertue 2018-2019
Liikkuva kuoroteos Susinartut: 1918 naisvankien laulut elävät perustuu sata vuotta sitten punaisella puolella sisällissotaan osallistuneiden naisten omiin runoihin ja lauluteksteihin, jotka sävellettiin ja julkaistiin konserttikiertueen käsiohjelmassa ensimmäistä kertaa. Teos antaa äänen naisille, jotka osallistuivat sotaan muonittajina, sotilaina ja pakolaisina ja joiden ajatuksista on suoraan kuultu hyvin harvoin historiassa.
11. marraskuuta 2018 ensi-iltansa saanut esitys sisälsi yhdeksän uutta sävellystä naisten teksteihin. Kuoroteos oli lopulta autenttisten tekstien, musiikin, koreografian, puvustuksen ja valaisun kokonaisuus, jossa sisällissodan naisten kokemukset ja niiden herättämät tunteet ottivat taiteellisen muodon. Samalla teos vetosi tyttöjen ja naisten oikeuksiin toimia aktiivisesti yhteiskunnassa ilman väkivallan uhkaa.
Sävellys Petra Poutanen & Tellu Turkka
Kuoronjohto Petra Poutanen
Koreografia & ohjaus Päivi Järvinen
Kuoro Naiskuoro Tellus
Valaisu Markku Tuomala
Markkinointi-ilme Maria Atosuo
Arkistotekstit & tuotanto Anne Koski
Susinarttuja esitettiin konserttikiertueella 2018-2019 Tampereella, Valkeakoskella, Lahdessa, Turussa, Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Forssassa osittain autenttisilla tapahtumapaikoilla yhteensä 15 kertaa ja sen näki yli 1800 ihmistä.
Selaa käsiohjelmaa netissä tai katso mediakuvia Flickrissä. Lisätietoa myös kuoroteoksen Facebook-ryhmästä!